Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 166 of 166 FirstFirst ... 66 116 156 164 165 166
Results 3,301 to 3,304 of 3304

Thread: Ce ne-am cumparat azi - diverse

1. #3301 SP
    Member tmihai20's Avatar
    Am luat azi încă un controller 30th Anniversary Edition la eMag (precomandă), dar și un monitor QD Mini LED de la TCL pentru că sunt tare curios dacă e mai bun decât cel pe care-l folosesc acum la rezoluția 1440p, ambele au 27 inci. Monitorul meu actual este ACER Nitro VG271UP, luat prin decembrie 2020, destul de bun, 170 hz rată de refresh pe DP, 144 hz rată de refresh prin HDMI. Cel nou comandat este TCL 27G64. Are luminozitatea mai mare (600 față de 350), HDR-ul ar trebui să fie mai bun, contrastul mai mare (5000 față de 1000), 99% sRGB @CIE 1931coverage 97% DCI-P3 @CIE 1976coverage, Delta E: <2 față de 8Bit+FRC; 95% DCI-P3. Din ce am citit pe un topic de pe PCGarage, culorile pe 10 bits merg doar sub 144 Hz, peste 144 poți numai pe 8 bits. Teoretic ar trebui să sosească mâine, sper să pot pune poze cu ambele conectate la desktop.

2. #3302 SP
    Junior Member burebistas's Avatar
    Quote Originally Posted by tmihai20 View Post
    Am luat azi încă un controller 30th Anniversary Edition la eMag (precomandă), dar și un monitor QD Mini LED de la TCL pentru că sunt tare curios dacă e mai bun decât cel pe care-l folosesc acum la rezoluția 1440p, ambele au 27 inci. Monitorul meu actual este ACER Nitro VG271UP, luat prin decembrie 2020, destul de bun, 170 hz rată de refresh pe DP, 144 hz rată de refresh prin HDMI. Cel nou comandat este TCL 27G64. Are luminozitatea mai mare (600 față de 350), HDR-ul ar trebui să fie mai bun, contrastul mai mare (5000 față de 1000), 99% sRGB @CIE 1931coverage 97% DCI-P3 @CIE 1976coverage, Delta E: <2 față de 8Bit+FRC; 95% DCI-P3. Din ce am citit pe un topic de pe PCGarage, culorile pe 10 bits merg doar sub 144 Hz, peste 144 poți numai pe 8 bits. Teoretic ar trebui să sosească mâine, sper să pot pune poze cu ambele conectate la desktop.

A sosit monitorul?
    Ma uit si eu la un monitor miniled tot de la TCL (nu vreau oled pentru desktop, insa vreau negrul sa fie negru ca sunt satul de IPS glow), dar inca nu sunt convins 100% daca e cea mai buna alegere.

3. #3303 SP
    Member tmihai20's Avatar
    @burebistas: da, a sosit, însă nu am avut timp suficient să-l testez. Are problema pe care am citit-o pe PCGarage cu roșul mult prea pronunțat. Am folosit un cablu DP despre care nu știu dacă e DP 1.4 sau nu (primit pentru monitorul de muncă). Din testele comparative cu monitorul curent nu pare să fie atât de bun pe cât ar trebui. Din păcate monitorul nu mai are 15% reducere la Altex. Sper să am azi timp să folosesc cablul cu care a venit monitorul pentru a putea face comparații directe, dar nici despre acel cablu nu știu dacă este DP 1.4. Este mult mai luminos și HDR-ul chiar pare bun. Negrul pare într-adevăr negru. Am dezactivat opțiunea de alegere dinamică a ratei de refresh, pentru că limita rata de refresh în aplicații ca browserul.

Legat de culori nu am punct de referință și chiar mă deranjează faptul că roșul este mult prea intens. Așa am ajuns la concluzia că e posibil să fie nevoie de calibrare.

Tot făcând comparații directe am realizat că este posibil să fie nevoie pentru prima dată să calibrez monitorul. Am început să caut ceva cu care să pot eventual calibra singur și TV-ul OLED, dar nu există așa ceva, aparent, este fie doar pentru TV, fie doar pentru monitor. Unii recomandă Calibrite ColorChecker Studio, alții Datacolor SpyderPro. Calibrite ColorChecker Studio costă vreo 2900 de lei la noi, Datacolor SpyderPro vreo 1800 lei.

---------- Post added 22-09-2025 at 21:43 ----------

Va mai dura puțin până voi testa mai bine monitorul pentru că am comandat un colorimetru DataColor SpyderPro ca să pot calibra monitorul (ar trebui să ajungă pe la sfârșitul lunii). Între timp am folosit cablul cu care vine el și deja se vede diferența. Culorilor sunt mai bune, experiența e de 2 ori mai bună. Cel mai probabil vechiul cablu era potrivit pentru un monitor la doar 60 Hz și mai potrivit pentru office. Între timp am mai umblat pe la setări și cu ajutorul noului cablu am mai redus din nemulțumirile mele.

Luminozitatea e mai plăcută, nu mai e diferență între negrul de pe vechiul monitor și cel nou (negrul părea albastru pe noul monitor cu vechiul cablu). Culorile chiar sar în evidență acum. Sunt mult mai aproape de a-l păstra.

4. #3304 SP
    Member tmihai20's Avatar
    Ieri a sosit colorimetrul și azi am avut timp să fac niște teste. Cu softul lui original se repară pe ici pe colo, dar parcă o face prea repede și nu arată atât de bine. Am trecut la DisplayCAL și o face mult, dar mult mai mișto. Mai întâi te pune să setezi un punct de referință așa cum trebuie (să fie nivelele la Red Green Blue la același nivel). La vechiul monitor Acer albastrul era prea pronunțat față de restul, asta din fabrică. Am dat albastrul pe 37, roșu și verde au rămas la 50. Și ce e culmea este că noul monitor nu are roșul așa pronunțat cum am citit. Verdele l-am dat la 48, restul au rămas la 50. Acum chiar că e normal ce am văzut, doar că aveam punctul de referință greșit în vechiul monitor. Ambele au luminozitatea dată la maxim, doar cu calibrare arată bine ambele fără să deranjeze. Eu dădeam mereu luminozitatea mai mică. Calibrarea am făcut-o pentru office/web, pentru că pentru așa ceva va fi folosit PC-ul.

Unii nu recomandă produsele de la DataColor, dar restul sunt prea scumpe, mai ales că unele trebuie importate de prin SUA. Nu am găsit pe OLX produse, doar o variantă veche de Spyder 4.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 166 of 166 FirstFirst ... 66 116 156 164 165 166